Friday, September 16, 2016

LIFE UPDATE - JOGJAKARTA, ADVOCACY TEST & MISI RAYA!

Assalamualaikum & Hello Everybody!

Penggunaan huruf besar serta tanda seru yang teramat efektif di situ. Hai semua! Kalau ada yang baca lagilah blog ni sebabnya aku rasa dah lebih 5 kali aku tukar url. Tak tahu kenapa kena tukar url tapi tangan gatal nak tukar url hahahaha. Macam biasa, 10 kali aku kata aku nak update blog, tapi tak juga ber-update. So, sekarang ni aku update semua sekali, haa semua! Gambar je la tapi. Rajin pulak aku nak menaip pukul 1 pagi ni. Kalau assignment tu aku gagahkan juga, tapi ni blog sendu sahaja. 

#alfitakesjogja

Ini cerita 31/3/2016-3/4/2016. Kalau boleh peram lagi gambar-gambar ni semua memang aku peram sampai aku lupa aku pernah jejakkan kaki di bumi Jogjakarta ittew. Dramatik betul. Gambar-gambar yang aku share dekat sini tak sampai 5% pun daripada jumlah gambar yang terkumpul di dalam hard disk! Mana tidaknya, ada gambar dari phone, gambar dari kamera orang lain, gambar dari photographer. Haaa, kelas kau pergi trip bawak photographer. Ok, aku bukan Che Ta yang gigih ittew, hahahahaha! Ni trip fakulti, so memang ada gambar untuk documentation. Jadi, anggap je la manusia yang usung DSLR 24/7 sepanjang trip tersebut sebagai photographer walaupun gambar yang ada aku pelik-pelik dan memalukan semuanya. *lap air mata*


Aku malas nak cerita dari hari pertama sampai hari keempat, gambar-gambar ni pun tak tersusun sangat sebenarnya. Aku masukkan je. Secara keseluruhannya, aku SUKA GILA Jogjakarta. Kecuali part shopping. I am not a big fan of shopping. Aku jenis kalau travel ke mana-mana aku suka jalan-jalan cari makan, cari jodoh, tengok culture, cari kopi, haaa carilah apa kau nak! Tapi apakan daya, kawan-kawan aku semua suka shopping, jadi terpaksalah join juga walaupun haromm aku nak beli t-shirt lah kain batik lah. Aku beli selipar batik tu pun sebab kaki aku melecet pakai kasut, kalau tidak memang aku beli keychain bercorak batik sahaja. Hahahaha!


Aku tak suka belajar sejarah. Tapi, aku suka pergi tempat-tempat bersejarah. Sebab tempat-tempat macam ni biasanya cantik dan penuh dengan cerita. Jangan suruh aku duduk dalam kelas dan dengar pasal subjek sejarah. Bukan kata anak syaiton, macam-macam jenis syaiton bergayut dekat bulu mata aku yang sebenarnya macam ada tak ada je ni.


Aku tak ingat berapa banyak anak tangga yang aku kena panjat untuk sampai dekat atas. Tapi, tangga dia bukan banyak sangat pun, cuma tangga dia hmm tinggi bukan main! Sesiapa yang plan untuk pakai seluar jeans yang ketat ittew lupakan sahaja sebab takut nanti ada tragedi yang tidak diingini pula. Hahahaha! Apa yang pasti Candi Brobudur ni cantik gila. Tapi sayangnya kita orang tak lama pun dekat atas tu sebab hari nak hujan and tempat tu pun nak tutup. So, terpaksalah keluar sebab nak pergi bas jauh, payung pun tak ada. Ingat ni cerita Dilwale ke nak menari dalam hujan?

Advocacy Test


Semester 6 berjaya menjadi semester paling berpuaka dalam hidup aku sepanjang aku jadi pelajar law and commerce ni! Test, assignments, mid-sem, final exam, final project, drama dalam kelas, apa lagi, you name it! Semua ni datang bertimpa-timpa. Nak aje aku nasihatkan semua benda ni "hey, ribut pun tahu berhenti tau!". Tapi, apakan daya, tak student-lah kalau rileks je memanjang.

So, advocacy test ni aku punya final project untuk subject Criminal Procedure. Jantung rasa nak hilang masa tunggu turn kau tahu. Padahal bukannya first time. Kalau orang tanya aku, aku nak jadi lawyer ataupun tidak? Mestilah aku TAK NAK! Aku boleh submit in the court, tapi aku tak suka buat written submission. Serious aku rasa nak baling je laptop dan segala jenis akta dari tingkat 22. Dahlah masa tu bulan puasa. Nasib baik dapat A subjek ni, kalau tidak memang aku kurung diri dalam almari. (muat ke masalahnya?)

Misi Raya

Ini masa pergi beraya rumah manusia-manusia paling kecoh satu Malaya. Haa inilah dia. Kita orang kalau dah gelak, memang kalau ada potential mother-in-law lalu dia reject terus. Tak fikir banyak. Gelak macam syaiton. Dasar masing-masing mudah terhibur. Ok yang mudah terhibur tu aku sebenarnya. hehehe


Terima kasih diucapkan kepada tuan rumah masing-masing yang gigih gila memasak. 


Aku rasa itu je la yang berlaku dalam hidup aku sepanjang Mac-September. Benda lain pun benda yang normal la. Dah tak rajin dah setiap kali nak makan, ambil gambar sebab nak update blog. Paling rajin pun aku ambik gambar post dekat instagram. Itupun kalau rajin, biasanya aku snapchat je. Eh tak, yang paling biasa sekali aku makan je terus tak ada kisah nak bergambar bagai. LOL!

Kalau tak ada aral yang melintang (kenapa skema sangat?), minggu depan aku naik semester 8 which will be my final semester before internship! Seronok nak habis belajar tapi cuak jugak sebenarnya nak keluar dari zaman student ni. Rasa macam baru je masuk foundation tetiba dah nak habis degree. Masa ni dah boleh belajar bertenang kot, jangan nak cepat sangat. Haih.

Ok, ni je update yang ada. Kalau aku rajin (entah bila) aku update-lah lagi.

P/s: Aku memang tutup comment box tapi kalau nak tanya apa-apa boleh tanya dekat ask fm. Link ada dekat bahagian profile. 

Bye, see you soon!

Tuesday, February 16, 2016

Elevator+Manners


Assalamualaikum and Hi!

I have been waiting to write this post for so long. But, I keep on procrastinating and then forgot about it. So, today I wanna talk about an elevator+manners. I can't keep on writing in English because I have the tendency to curse a lot. Seriously.

Aku tersangatlah pasti semua orang mesti selalu menggunakan lif. Macam aku, rumah tingkat 16, selagi lif tak rosak memang taklah aku nak guna tangga. Hehehe. Macam tu juga dekat kampus. Dalam erti kata lainnya, kita selalu gunakan lif. Tapi, pernah tak masa kita guna lif tu kita fikir pasal adab pada orang lain yang juga menggunakan lif macam kita. Kenapa aku tulis benda ni? Sebab aku selalu rasa nak maki orang bila ada segelintir manusia yang dilahirkan tanpa kesedaran sivik dan juga mungkin dia anggap mata pelajaran sivik masa zaman persekolahan tu hanyalah sekadar subjek yang senang dia nak skor. 

Semasa nak masuk lif.
Nak tulis benda ni pun rasa macam tak patut je sebenarnya. Tapi sebab aku sedar yang ramai manusia dekat Malaysia ni masih kurang sedar pasal perkara ni jadi aku tulislah jugak. Ok, masa nak masuk lif, kalau ada orang yang nak keluar dari lif tu, boleh tak bagi diorang keluar dulu? Simple kan? Cuba fikir, macam mana diorang nak keluar dari lif kalau korang keep on pushing each other untuk masuk ke dalam.

Analogi mudah, kalau kau nak guna toilet dan dalam toilet tu ada orang, kau mesti tunggu dia keluar dulu kan? Tak ada pulak kau sibuk nak masuk masa dia masih ada dalam toilet tu. Ingat people, common sense does matter in life.

Oh sebelum terlupa, sementara tunggu diorang tu keluar, janganlah duduk tercongok depan pintu lif tu. Ketepilah sikit, lif tak lari guys.

Dalam lif.
Lif ni ada macam-macam kategori rupa dan saiz. Jadi, kalau kau rasa saiz lif tu agak kecil dan ramai pula yang nak masuk, boleh je kan kalau kau minimakan penggunaan ruang. Contohnya, kalau kau yang jenis sandang beg dekat bahu, boleh kan kalau kau pegang beg tu sekejap?


Lepas tu, kau kena aware kau berdiri dekat mana dalam lif tu. Halah, lif tu bukannya besar mana pun. Andai kata kau berdiri betul-betul dekat butang dalam lif tu. Tolonglah, TOLONGLAH, jangan sibuk nak main phone and tolong orang lain tekankan butang tu. 


Aku tak pernah jangka, 21 tahun aku hidup aku akan jumpa spesies manusia yang berdiri betul-betul 3cm daripada butang lif tu lepas tu sibuk main phone dan lepas tu sikit pun tak nak tolong orang tekan butang tu. You selfish person may now go die.

Next, yelah dah kalau kau naik lif beramai-ramai, bukan semua akan turun satu level dengan kau. Mungkin ada yang kena turun dulu daripada kau. So, kalau kau rasa kau menghalang perjalanan orang tu daripada nak keluar lif, boleh tak kau keluar dulu dan lepas tu masuk balik? Tak rasa bersalah ke tengok orang bawak barang lepas tu kau elak sikit-sikit je nak bagi dia lalu sedangkan lif tu penuh? 


Aku pernah sound beberapa orang dekat kampus termasuklah staff yang berperangai sedemikian rupa. Dahlah berdiri betul-betul depan pintu lif, berborak dan bergelak ketawa tak ketahuan hala pula dengan kawan-kawan. Lepastu, bila orang dah cakap excuse me masa nak lalu tu, boleh dia sengetkan sikit je badan dia. Aku pun cakaplah, "memang dosa kalau keluar dulu lif tu dan bagi orang keluar, lepas tu kau masuk balik dosanya sebesar dosa berzina. Memang." Yes, I said that once because I was in hurry.

Berbalik kepada manusia yang berdiri hampir dengan butang lif. Kalau ada orang keluar untuk bagi jalan kepada orang lain yang nak keluar di level tu, tolonglah tekankan butang untuk tahan pintu tu. Alah, penat tau benda kecil macam ni pun nak kena cakap. Kau ingat kalau kau tengok je button tu dia boleh bertukar jadi emas ke? Tak boleh ok. So, tolonglah. Belum pernah aku dengar kes manusia mati akibat menekan butang lif. 

Say thank you.
Akhir sekali, cakaplah terima kasih. Bila kau nak cakap terima kasih masa guna lif? Bila orang tu tolong kau tekan butang lif. Terima kasih. Bila orang tu keluar dari lif untuk bagi kau jalan. Terima kasih. Bila orang tu tolong hold pintu lif tu untuk kau. Terima kasih.

Atleast, kalau kau cakap terima kasih, orang yang tadi rasa annoyed sebab kena keluar masuk lif untuk bagi orang lalu tu kurang lah sikit panasnya. Tak mati kalau cakap terima kasih.

Aku rasa setakat ni je la kot apa yang aku nak cakap pasal lif. Jangan nak sibuk tweet dengan hashtag mentaliti kelas pertama (#mentalitikelaspertama / #firstclassmentality), kalau perkara simple macam ni pun nak kena ada orang lain untuk ingatkan. Ini baru hal lif, belum lagi soal lain. ;) 

Monday, February 15, 2016

Mortuari

Assalamualaikum and Hi!


The first book that I read in 2016. Ok, kecuali buku criminal law, penal code dan segala jenis buku yang berkaitan dengan pelajaran. Tersangatlah tidak kelakar ya apabila kau dah mula malas nak membaca. Tapi biasanya fasa malas membaca ni akan berlalu dengan sendirinya tanpa disedari. Masalah aku sekarang ni, aku malas membaca, tapi masih rajin membeli. Sebab tu lah account Goodreads aku tu banyak buku yang 'to-read'.

***

Buku DIAGNOSIS3:Mortuari ni bukan sequal DIAgnosis & DIAgnosistau. Aku baca buku ni sebab rasa macam dah lama sangat buku ni duduk dalam kereta, alang-alang kena study company law tu apa kata baca buku ni sekejap. Kau nampak tak kesyaitanannya di situ? Masa nak study lah sibuk nak baca novel. Cuba kalau tak buat apa-apa? Memang tak keluarlah buku tu dari kereta. 

Aku suka baca buku ni sebab rasa ada connection antara penulis dengan pembaca. Lagipun, aku banyak terpengaruh cerita Grey's Anatomy (hahahaha). Antara 3 penulis dalam buku ni, aku paling suka cerita-cerita Dr. Fahd Razy. Cerita dia simple, tapi seronok nak baca. Entahlah, bila aku dah banyak sangat baca novel jiwang yang tak ketahuan hala. Lama-lama aku rasa lagi seronok baca buku-buku macam ni. Tapi, aku still bacalah novel-novel lain tu. Hehehe.

Sebab aku dah lama sangat tak review buku, jadi aku dah tak tau macam mana nak tulis review. Apa yang boleh aku bagitau, buku ni best. Silalah beli dan baca. Nipis je buku ni, aku baca tak sampai dua jam dah habis. (Asalnya nak baca satu cerita je masa take 5, tapi terjadi satu buku) Hahaha.

Ok, ini je yang aku nak bagitau. Kalau aku rajin nanti adalah buku-buku yang seterusnya. Ini pun aku tengah dalam examinations week sebenarnya. Tapi, dah alang-alang esok tak ada paper, bolehlah melagha sebentar. 

Thursday, January 14, 2016

The Art of Procrastination

Assalamualaikum and Hi

You can fill the entire night with reading all those jurists opinions, theories and arguments.
Apa yang jurists ni nak dalam kehidupan?

sekian daripada manusia yang tak tidur lagi dan esok kelas pukul 8-5.

***



Seperti yang semua maklum, tabiat melengah-lengahkan kerja ni memang amalan syaiton tapi yang syaiton tu la aku suka nak ikut. pfft. Nak tahu rentetan cerita akibat buat kerja last minute tu? Kalau tak nak tahu pun memang aku cerita sebab haritu memang boleh dikatakan the worst day ever for 2016.

First, sudah terang lagi bersuluh aku tak tidur sepanjang malam sebab baaaanyak gila articles yang aku kena baca. Lepas tu aku fed up lalu tulis je apa aku rasa nak tulis tanpa berfikir panjang soal footnote dan juga reference. Pukul 5.30 pagi baru nak tidur-tidur ayam sebab kelas pagi tu pukul 8.

Second, kelas pagi aku pukul 8, lepas tu lif kat rumah ni pula cari pasal. Masa tu lah dia nak cari masalah dengan manusia, cuba cari masalah dengan mesin je? Maka menapaklah aku turun tangga dari tingkat 16, jangan risau, masih belum kurus.

Third, dah sampai MSU dengan menggelupur dari car park pergi dekat lif, bam! Daripada 4 lif tinggal 2 je lif yang berfungsi. Kau rasa? Menapak lagi naik kelas sampai tingkat 7. Hidup hari tu macam jatuh ditimpa tangga. Tak tau nak gelak ke nak nangis tapi yang pasti memang aku menyumpah.

Fourth, aku memang jenis save assignment dalam email sebab takut laptop blank ke hapa at least assignment aku selamat. Nak dijadikan cerita, hari nak print assignment tu lah CC semua mogok internet, Aku rasa nak baring tengah jalan tunggu kucing langkah je masa tu. (because bunuh diri is harommm) hahahaha

The only good thing yang aku rasa good masa haritu hanyalah dapat makan ayam penyet wong solo.

Jadi, adakah aku belajar daripada kesilapan tersebut? hmm tengoklah macam mana. hahahaha
 

Blog Template Edited by Me